Begeleiding

Bij Life GGZ begrijpen we dat zelfstandig wonen soms gepaard kan gaan met uitdagingen. Daarom bieden we begeleiding aan voor diegenen die ondersteuning nodig hebben bij praktische zaken. Of het nu gaat om het organiseren van uw huishouden, het bijhouden van uw administratie of het plannen van uw dagelijkse activiteiten, onze begeleiders staan voor u klaar.

Individuele begeleiding, ook bekend als begeleiding bij het wonen, is gericht op het bieden van ondersteuning op maat, afgestemd op uw specifieke behoeften. Ons doel is om u te helpen een zelfstandig en voldaan leven te leiden in uw eigen huis.

Begeleiding bij praktische zaken valt onder verschillende wetten, afhankelijk van uw situatie en behoeften.

Voor begeleiding bij praktische zaken zoals omgaan met geld, huishoudelijke taken, werk vinden of sociale contacten, komt u mogelijk in aanmerking voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo regelt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het bieden van ondersteuning aan mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven functioneren in de samenleving.

Naast deze directe zorgtaken, vervult de wijkverpleegkundige ook andere belangrijke rollen, waaronder:

  • Het coördineren van uw zorgplan om ervoor te zorgen dat al uw zorgbehoeften worden aangepakt.
  • Het signaleren van veranderingen in uw gezondheidssituatie en het aanpassen van de zorg indien nodig.
  • Het coachen en ondersteunen van u en uw familie bij zelfmanagement en het omgaan met uw gezondheidssituatie.
  • Het bieden van preventieve zorg om toekomstige gezondheidsproblemen te voorkomen.
  • Indien nodig, het regelen van aanvullende ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en wonen in samenwerking met de gemeente.
Wijkverpleging wordt geleverd in uw eigen vertrouwde omgeving, of dat nu thuis is, op het werk of op de dagbesteding. U kunt in aanmerking komen voor wijkverpleging als u ‘geneeskundige zorg’ nodig heeft vanwege een medische aandoening, of als uw gezondheidssituatie snel kan veranderen en verslechteren.

U kunt wijkverpleging aanvragen zonder verwijzing van een huisarts. Neem rechtstreeks contact op met een wijkverpleegkundige, vaak werkzaam bij een thuiszorgorganisatie. De wijkverpleegkundige zal de benodigde zorg met u bespreken en de indicatie stellen voor de zorg die u nodig heeft.

Wijkverpleging wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering en er geldt geen eigen risico. Het kan worden geleverd via zorg in natura (ZIN), waarbij een thuiszorgorganisatie alles voor u regelt, of via een persoonsgebonden budget (pgb), waarbij u zelf uw zorgverleners kiest en betaalt. Er is geen maximum aantal uren zorg dat vergoed kan worden, en mantelzorg kan niet worden opgelegd als alternatief voor professionele zorg.

Bij Life GGZ streven we ernaar om u de best mogelijke zorg te bieden, afgestemd op uw individuele behoeften en omstandigheden. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe onze wijkverpleging u kan helpen om thuis te blijven wonen met de juiste zorg en ondersteuning.